Betonrot

Betonrot

Wat is betonrot?

Betonrot ontstaat door vocht, weersinvloeden of door het indringen van zeezout of strooizout. Ook komt betonrot voor in betonsoorten waar de hoeveelheid verhardingsversneller in het productieproces is overschreden. In de jaren 60 en 70 werd verhardingsversneller met calciumchloride aan het beton toegevoegd om het beton sneller te laten verharden.

Hierdoor kon men sneller bouwen. Echter bleek calciumchloride het oxidatieproces, roest, te versnellen. Inmiddels is het product verboden, maar er staan legio panden in Nederland met dit zwakke beton.

Hoe herken je betonrot?

Bij betonrot brokkelt het beton langzaam af en is te herkennen aan donkere en bruine spikkels op het beton. Soms is het gewapend beton (deels) gebarsten waardoor de wapening blootligt. De barst is ontstaan doordat de wapening is gaan roesten. Roest zet uit en daardoor barst het beton. Meestal komt het voor aan het eind van de levensduur van betonplaten, bij platen met verhardingsversneller of door verkeerd ontworpen elementen. Door het afbrokkelen van het beton verzwakt het pand, hierdoor kan een gevaarlijke situatie ontstaan, herstel is dus noodzakelijk.

Betonrot herstellen

Het is mogelijk om het betonrot te herstellen. Je herkent betonrot aan donkere vlekken en bruine spikkels in het beton. Ook kan de wapening dus blootliggen. Scheuren of afgebrokkelde stukjes beton zijn eveneens signalen. Kleine schades herstellen we met een reparatiemortel of een gietmortel. Bij grotere oppervlaktes beitelen we de losse en aangetaste delen weg. Ook verwijderen we al het roest van de wapening. Daarna brengen we met een cementmengsel een nieuwe laag aan in zo goed mogelijk dezelfde structuur als het bestaande beton.

Vakman in het herstellen van betonrot

Betonreparatie is specialistisch werk en moet je overlaten aan een vakman. Verkeerd gerepareerd betonrot verzwakt de constructie opnieuw. Dit kan voor veel narigheid zorgen. Betonrot herstellen is een samenspel van het juist weghakken, gebruik van het juiste materiaal dat zorgt voor hechting tussen het oude beton en nieuwe cementlaag en het esthetisch aanbrengen van de nieuwe laag. De vakmensen van De Kleermaeker staan uiteraard garant voor professioneel herstel.

Geïnteresseerd in onze diensten?

Wij zijn er voor jou Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op