Voorzetramen en achterzetramen

voor-en-achterzetramen

Voorzetramen en achterzetramen

Bij monumentale panden of jaren dertig-woningen zijn het nu juist de details die het pand zo karakteristiek maken. Het zou eeuwig jammer zijn om net die authentieke glas-in-lood ramen weg te doen. Maar je wilt ook gewoon lekker en tochtvrij wonen. Dan zijn voorzetramen of achterzetramen een hele goede optie.

Alternatief voor dubbel glas

Dubbel glas is misschien het eerste waar je aan denkt bij isolatie, maar soms valt dat toch af. Als de ramen geen gangbare maten hebben, dan kan dit vrij kostbaar zijn. Het kan zo zijn dat het dubbel glas simpelweg niet in de oude sponningen past, ondanks dat die nog in goede staat zijn. Monumenten hebben hun eigen richtlijnen: daar mag je de ramen niet zomaar vervangen.

Een alternatief voor een monument

Voor monumenten bestaat er zogenaamd monumentenglas. Dit is vrij prijzig. Bovendien is het behoorlijk zwaar glas waardoor bijvoorbeeld bij kiep- en schuiframen het raam niet meer geopend kan worden, doordat het te zwaar wordt. Het plaatsen van voorzetramen (aan de buitenkant) of achterzetramen (aan de binnenkant) zijn dan een goed alternatief.

Voorzetramen bieden extra veiligheid

Voorzetramen zitten aan de buitenkant en worden over het kozijn heen gezet. Het is een vast raam dat niet meer open kan. Het moet dus goed aansluiten om condensvorming en vuil te voorkomen. Bij sommige monumentale panden mag er geen voorzetraam geplaatst worden omdat deze het aanzicht aantasten. Een achterzetraam is dan wel weer toegestaan.

Achterzetramen voor meer mogelijkheden

Een achterzetraam zit aan de binnenkant van het bestaande raam. Omdat deze constructie onzichtbaar is vanaf de buitenkant, is het wel toegestaan in monumentale panden. Ook aan de binnenkant zijn ze nauwelijks te zien als ze goed geplaatst zijn. Bij achterzetramen kun je ervoor kiezen om ze vast achter het originele raam te plaatsen of je kunt deze met scharnieren bevestigen. Het grote voordeel van de constructie met scharnieren is dat je je ramen nog steeds kunt openen (ventilatie) en dat je beide ramen gemakkelijk schoon kunt houden.

Wij adviseren je graag bij de keuze voor voor- of achterzetramen. We zetten alle voor- en nadelen op een rij en brengen een offerte uit die helemaal op jouw wensen en behoeften is aangepast.

Geïnteresseerd in onze diensten?

Wij zijn er voor jou Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op