Houtrot reparatie

houtrot

Houtrotherstel
Houtrot ontstaat als hout vochtig wordt en blijft. Schimmels gebruiken het natte hout als voedingsbodem en vreten het hout langzaam weg. Je herkent deze vorm van aantasting aan schimmeldraden en verkleuring van het hout. Bovendien prikt onze vakschilder bij inspectie zo door het zachte hout. Voer daarom tijding houtrot reparatie uit, voordat het te laat is.

Houtrot is de belangrijkste veroorzaker van schade aan geveltimmerwerk en ontstaat meestal bij verbindingen en onvoldoende afwerking (kitranden) bij beglazing.
Ook als je niet goed ventileert, kan houtrot ontstaan. Bovendien is de ene houtsoort gevoeliger voor houtrot dan het andere soort. Vocht dat niet weg kan, hoopt zich op. Als het verzadigingspunt overschreden is, blijft het nat en ontstaat er schimmel.

Houtrot laten repareren

Houtrot komt niet alleen voor in oude panden. Als er tijdens de bouw kwetsbare punten ontstaan bij de detaillering, verbindingen en beglazing krijg je uiteindelijk ook houtrot. Houtrotherstel en dus voorkomen ervan doe je met vakkundig en nauwkeurig bouwen, ventilatie en goed onderhoud. Goed onderhoud begint met een grondige inspectie van het houtwerk. Problemen als lekkages pakken we direct bij de bron aan en repareren we. Doe je dat niet, dan heb je over een aantal jaar weer hetzelfde probleem.

Vervolgens verwijderen we het aangetaste en verkleurde hout en herstellen we het hout met een houtvulmiddel en/of houtreparatiemiddel zoals epoxy. Is het hout niet meer te repareren? Dan vervangen we het deels of volledig. Voor monumenten gelden speciale regels voor de te gebruiken houtsoorten. Wij kennen de voorwaarden. De Kleermaeker heeft zijn eigen renovatie bouwwerkplaats. De ondergrond bepaalt de kwaliteit van het schilderwerk. Door alles in eigen huis uit te voeren is de kwaliteit gegarandeerd.

Onderhoudsplan

Soms is het overduidelijk dat er houtrot is. De verf is dan zover afgebladderd dat je direct op het aangetaste kale hout kijkt. Soms komt houtrot als verrassing te voorschijn, nadat onze vakschilder is gaan prikken. Onverwachte houtrot brengt onvoorziene kosten met zich mee. We realiseren ons dat je daar niet blij van wordt. Daarom proberen wij bij inspectie van een pand een goede inschatting te geven van de te verwachten renovatiewerkzaamheden. Zodat de houtrot reparatie niet uit de lucht komt vallen.

Komen we toch onvoorzien voor houtrot te staan, gaan we direct in overleg. Uiteindelijk beslis je als pandeigenaar wat het saneringsniveau is. Een meerjarig onderhoudsplan kan ongewenste verrassingen voorkomen.

Geïnteresseerd in onze diensten?

Wij zijn er voor jou Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op